9 powodów, dlaczego warto jeść płatki owsiane + przepisy na energetyczne śniadanie

Płatki owsiane są często niemiłym wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy to jedliśmy gęstą papkę z mlekiem. Takie doświadczenia sprawiają, że w dorosłym życiu sięgamy po nie bardzo rzadko lub wręcz rezygnujemy z nich. A szkoda, ponieważ płatki owsiane są źródłem cennych witamin i błonnika, które pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami. Poznaj 9 powodów, dla których warto jej jeść!

  1. Obniżają poziom cholesterolu – regularne spożywanie płatków owsianych pomaga obniżyć „zły” cholesterol, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób serca, w tym miażdżycy. Dobrze jeść je profilaktycznie, ale i podczas „zbijania” cholesterolu.

  2. Regulują poziom cukru we krwi – z tego powodu powinny je spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

  3. Wpływają na samopoczucie – spożywanie płatków owsianych świetnie poprawia samopoczucie. Jedząc je dbasz o dobry nastrój, a tym samym zmniejszasz ryzyko wystąpienia depresji, która uważana jest dziś za chorobę cywilizacyjną.

  4. Poprawiają pracę mózgu – w płatkach owsianych znajdziemy witaminę B6, która odpowiada za pamięć i koncentrację. Przegryzanie płatków między posiłkami pozwala szybciej przyswajać wiedzę i uczyć się.

  5. Wspomagają metabolizm – zawarty w nich błonnik pobudza metabolizm.

  6. Niezbędne podczas odchudzania się – płatki owsiane po zagotowaniu z mlekiem lub wodą robią się kleiste, dzięki czemu nie zjesz ich dużo, przez co są idealne dla osób odchudzających się.

  7. Gwarantują młodzieńczy wygląd – znajdziemy w nich cenną witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Świetnie chroni komórki przed starzeniem się, co przekłada się na jakość i kondycję naszej skóry.

  8. Zwiększają wytrzymałość organizmu – nie bez powodu płatki owsiane są jedzone przez sportowców.

  9. Skarbnica witamin – w płatkach owsianych znajdziemy magnez, żelazo, potas, wapń, jod, selen, witaminę PP, E oraz B6.

Płatki owsiane poza korzyściami dla zdrowia i samopoczucia, pozwalają także „odetchnąć” naszemu portfelowi – są bardzo tanie, a jedno opakowanie o wadze ok. 500 gramów za ok. 3 zł wystarczy nawet na dwa tygodnie. Co więc można z nich przygotować, żeby było pysznie i szybko?

Owsianka z owocami

Owsiankę możemy przygotować z wodą, mlekiem lub jogurtem – w zależności od upodobań. Możemy ją jeść na zimno i na gorąco. Po zmieszaniu płatków z płynem dodajemy łyżkę miodu oraz owoce – starte jabłko/maliny/jagody/banany. Jeśli chcemy wzbogacić smak potrawy, warto dodać do niej 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich. Tak przygotowane śniadanie możemy zabrać ze sobą do pracy.

Ciasteczka owsiane

Dojrzałego banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Do papki dodajemy niecałą szklankę płatków owsianych. Smacznym akcentem może być startych kilka kostek gorzkiej czekolady. Z tak przygotowanej masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – ok. 13-15 minut. Ciasteczka są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.