Awokado – źródło dobrych tłuszczy

Awokado to idealne źródło tłuszczów. W porównaniu do np. oleju kokosowego, czy oliwy z oliwek ma o wiele mniej kalorii, ale praktycznie taką samą ilość tłuszczu. Ma także wiele innych zalet prozdrowotnych, o których warto wspomnieć.

Awokado ma w sobie enzymy, które znacznie przyspieszają trawienie, jednocześnie chroniąc żołądek przed niestrawnością. Są także idealne dla osób z wrzodami żołądka. Chronią także błonę śluzową przed uszkodzeniem, jak również przed wrzodami. Bardzo pomaga przy zaparciach. Dobrze również wpływa na florę jelitową, ponieważ zwiększa wchłanianie przez nią składników odżywczych. Jest idealne na wzrok, bowiem zawiera cenną luteinę odpowiadającą za dobre widzenie i jego ostrość. To przede wszystkim trudne do zastąpienia źródło bardzo cennych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i przez to działają na tkanki odmładzająco, zarówno jeśli chodzi o skórę, jak i wątrobę oraz nerki. Wszystko dzięki zawartemu w nim glutationowi, który nie tylko działa odtruwająco, ale również wspomaga tworzenie się nowych antyoksydantów. Wspomaga on również nasz system odpornościowy, dlatego zalecany jest podczas choroby. Jest on bardzo rzadki w naturalnych produktach, a awokado jest właśnie jednym z nich.

Co ciekawe, mimo że awokado jest pełne tłuszczy roślinnych i z tego powodu wiele osób odchudzających się unika jedzenia go w nadmiarze, to działa ono bardzo pozytywnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Ma w sobie fitokładniki, które znacznie obniżają poziom ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu, który odpowiedzialny jest za powstanie m.in. zmian miażdżycowych. Oprócz tego ma w sobie mnóstwo potasu, który znowu odpowiada za równowagę jonowo-elektrolitową w organizmie. Jeśli już mowa o tłuszczach, to awokado zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które maja potwierdzone badaniami pozytywne działanie na pracę mózgu. Takie badania przeprowadził dr. Zalda S. Tan, który jest członkiem Centrum Badań nad chorobą Alzheimera. Podawał on chorym do spożywania m.in. ryby bogate w te kwasy tłuszczowe i potwierdził znaczną poprawę pracy mózgu oraz lepszą orientację przestrzenną chorych.

Awokado a alergia na lateks

Mimo wielu pozytywnych cech awokado ma jedną wadę: nie mogą spożywać go osoby uczulone na lateks. Wiąże się to z tym, że lateks zawiera 35 alergizujących białek, które zawarte są również w owocach, w tym w awokado. Występują tzw. alergia krzyżowa, która daje podobne objawy co styczność z alergizującym materiałem. Jest to zespół lateksowo-owocowy, który występuje z mniejszym lub mniejszym nasileniem.

Awokado warto łączyć z rybami, dlatego że występująca w nich witamina D lepiej wchłania się w obecności tłuszczy. Jest jej jednak zbyt mało, by móc pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie, dlatego warto zadbać również o codzienne spacery.

Awokado świetnie smakuje w połączeniu z sałatkami, mięsami i gotowanymi warzywami. Weganie chętnie robią z niego sosy. Aby awokado nie zczerniało w sałacie, warto polać je sokiem z cytryny.