Poznaj 10 największych zalet bananów!

Banany doceniane są nie tylko za walory smakowe, ale i bogactwo witamin. Spożywane są na surowo, dodawane do sałatek oraz dań mięsnych. Mają tak dużo potasu, że polecane są osobom mającym problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. Banany bardzo często wykorzystywane są także w kosmetyce – na ich bazie można przygotować doskonałe maseczki do twarzy, odżywki do włosów, a skórkę wykorzystać do wybielania zębów.

Od tysięcy lat banany stosowane są w kuchni – początkowo rosły tylko w Malezji, skąd przewieziono je do Indii, a następnie do Afryki, gdzie uprawia się je na szeroką skalę do dziś. Banany mają mnóstwo witamin, a najzdrowsze są takie, które mają kolor żółto-zielony. Im bardziej dojrzałe tym mają więcej kalorii i mniej wartości odżywczych. W bananie znajdują się witamina C, A, E, K, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna oraz kwas foliowy. Zawiera także mnóstwo minerałów, np. potas, wapń, magnez, fosfor oraz cynk. Jakie są więc największe zalety sięgania po banana?

  1. Skutecznie wspomaga walkę z nadciśnieniem – potas pozwala świetnie radzić sobie z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. W bananie znajduje się nawet 350 mikrogramów tego pierwiastka. Osoby, które często sięgają po banany dużo rzadziej miewają problemy związane z nadciśnieniem.

  2. Zmniejsza ryzyko nowotworów – częste jedzenie bananów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu nerki, co zdarza się szczególnie często u kobiet. Decydując się na spożycie mało dojrzałych bananów o zielonym kolorze skórki skutecznie obniżamy ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

  3. Wspomaga walkę z wrzodami – banany w diecie wpływają na wzrost komórek śluzowych, jakie znajdują się w żołądku, a tym samym tworzą barierę ochronną dla szkodliwych soków żołądkowych.

  4. Obniża poziom cholesterolu – w bananach znajduje się dużo błonnika, dzięki czemu zapobiega on odkładaniu się szkodliwego cholesterolu. Co więcej, banany w diecie przyczyniają się do wzrostu dobrej frakcji cholesterolu, czyli HDL.

  5. Leczy biegunkę u dzieci – jeśli dziecko zmaga się z biegunką, warto do jego diety włączyć banany. Dolegliwości powinny ustąpić w ciągu kilku dni.

  6. Pomaga wybielić zęby – jeśli chcemy w bezpieczny sposób wybielić zęby, należy kilka razy w tygodniu pocierać je wewnętrzną warstwą skórki banana.

  7. Banan dodaje energii – jeśli kolejna kawa nie pomaga na zmęczenie, warto wówczas zjeść banana. Zawarte w dwóch owocach witaminy i minerały doskonale wzmacniają organizm i dodają siły na przepracowanie ponad dwóch godzin.

  8. Pomaga w walce z kacem – moc witamin i składników mineralnych, w tym duża ilość potasu pozwalają szybko poradzić sobie z kacem. Owoc można zjeść na surowo lub przygotować na jego bazie lekki koktajl.

  9. Upiększają i ujędrniają skórę – banany od lat wykorzystywane są w kosmetyce. Ze względu na swój skład są prawdziwą bombą witaminową dla skóry. Na ich bazie tworzy się maseczki do twarzy, odżywki i szampony do włosów, peelingi do ciała. Banany dodatkowo oczyszczają skórę oraz regenerują ją, dzięki czemu staje się ona ładniejsza i bardziej gładka. Kosmetyki z bananów można przygotować samemu w domu – najlepiej jest wybierać owoce dojrzałe, aby łatwo można było przygotować z nich papkowatą miksturę.

  10. Korzyści dla ciężarnych – banan zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka i uniknięcia wad cewy nerwowej.

Banany poza tym, że są bardzo smaczne, przynoszą naszemu organizmowi szereg korzyści. Jeśli nie odpowiada nam jego smak na surowo, można dodać go do koktajlu, deseru, ciasta lub przyrządzić z niego szaszłyki na grilla. Owoc ten jest cennym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego zadbajmy aby zawsze był obecny w naszej diecie.