Celiakia to nie alergia

Moda na niejedzenie glutenu stała się bardzo popularna. I choć niektórzy ulegają jej tylko na chwilę, są osoby którym gluten faktycznie szkodzi – są to chorzy na celiakię. Wbrew opiniom schorzenie to nie jest alergią, a immunologiczną chorobą często o podłożu genetycznym . Poznaj objawy, przyczyny i sposób leczenia tej dolegliwości.

Celiakia dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych – statystycznie częściej cierpią na nią kobiety niż mężczyźni. Choroba polega na nadwrażliwości na białka zawarte w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu, czyli glutenu. Jej występowanie jest często spowodowane podłożem genetycznym, jednak celiakia może pojawić się także po przebytych infekcjach, operacjach, przy takich chorobach jak cukrzyca oraz reumatoidalne zapalenie stawów, a także wtedy, kiedy żyjemy w silnym stresie. Celiakia powodowana jest tym, że organizm nie toleruje glutenu, przez co dużo gorzej wchłania się żelazo, wapń, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Za sprawą glutenu dochodzi do niszczenia kosmków jelita cienkiego, co powoduje problemy z wchłanianiem pokarmu.

Objawy celiakii

Wiele osób nawet nie wie, że zmaga się z celiakią. Dzieje się tak dlatego, że choroba ma różne objawy. Najczęściej pojawiają się biegunki i bóle brzucha. Zdarza się, że organizm o chorobie informuje nas w inny sposób. Bladość, anemia, bóle mięśni i stawów oraz obrzęki skórne to objawy, które powinny skłonić nas do wykonania specjalistycznych badań. Niepokojące powinny stać się dla kobiet nieregularne miesiączki. Zdarza się, że celiakia objawia się w ciągłym osłabieniu i drażliwości.

Diagnoza

Zdiagnozowanie celiakii jest bardzo trudne – objawy, jakimi charakteryzuje się choroba nie są jednoznaczne. Lekarz rodzinny przeprowadza bardzo dokładny wywiad, na podstawie którego może postawić diagnozę i zlecić kolejne badania. W celu potwierdzenia choroby wykonuje się bardzo często badanie krwi, które polega na oznaczeniu przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej. Drugim sposobem jest wykonanie biopsji – do przełyku wprowadza się rurkę zakończoną kamerką w celu obejrzenia pracy jelit i pobrania materiału do badań. Przy podejrzeniu celiakii bardzo ważne jest przeprowadzenie badań stwierdzających ogólny stan zdrowia pacjenta aby sprawdzić, czy choroba nie wyrządziła w organizmie dużych szkód. Lekarz zleca wówczas morfologię krwi, CRP, badanie moczu, próby wątrobowe i inne, w zależności od potrzeb.

Leczenie bez leku

Zgadza się. Celiakia to choroba, na którą nie ma leku. Nie oznacza to jednak, że pacjent będzie się całe życie męczył. Jedynym sposobem na walkę z dolegliwościami jest odpowiednio skomponowana dieta. Aby ułatwić sobie życie, warto samemu robić zakupy i przeznaczać na nie dużo czasu – przy celiakii konieczne jest dokładne czytanie etykiet kupowanych produktów. Niektórzy producenci umieszczają na opakowaniach znaczek informujący o tym, że produkt nie zawiera glutenu, co jest znacznym ułatwieniem. W diecie bezglutenowej należy unikać makaronów, pieczywa, kaw zbożowych, ciast i wódki oraz piwa.