Cukinia faszerowana z piekarnika

Cukinia faszerowana, to jedno z tych dań, które można przyrządzić na wiele sposobów. Cukinię można nafaszerować praktycznie wszystkim, co lubimy. Dzisiaj przedstawimy Wam, tę klasyczną wersję. Z ryżem oraz mięsem mielonym. Proponujemy kupić mięso w kawałku i zmielić je albo w sklepie mięsnym albo samemu w domu. Pozwoli to na ograniczenie spożycia nadmiaru tłuszczu, który często jest w gotowym już mięsie mielonym (szczególnie wieprzowym). Dla tych, którzy ograniczają ilość tłuszczów w diecie, proponujemy pominąć mozzarellę, danie jest wówczas równie dobre :)

Przepis zawiera dwie sugerowane porcje, natomiast tabela odżywcza, przedstawia wartości dla jednej.

Cukinia faszerowana z piekarnika
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas łącznie
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas łącznie
35 min
Składniki
  1. 3 średnie cukinie
  2. 100g ryżu
  3. 200g mięsko mielone z łopatki wieprzowej
  4. 125g mozarella kulka
  5. czerwona papryka słodka/ostra - wg. uznania (łyżeczka)
  6. sól
  7. pieprz
Przepis
  1. Cukinie obieramy, przekrajamy wzdłuż. Łyżeczką drążymy łódki, pozbywając się środka.
  2. Ustawiamy piekarnik na 160 st. C. najlepiej z termoobiegiem
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  4. W międzyczasie smażymy mięso (bez tłuszczu).
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką.
  6. Mozarelle kroimy na cienkie plasterki.
  7. Kiedy ryż jest gotowy, odlewamy nadmiar wody i dodajemy usmażone już mięso. Całość mieszamy.
  8. Zmieszane mięso z ryżem wkładamy do wydrążonych łódek cukinii, kładąc na wierzchu plasterki mozarelli.
  9. Na wyłożoną papierem/ folią blachę układamy wszystkie cukinie.
  10. Wkładamy do piekarnika na 20-25minut, w zależności jaką lubimy cukinię, czy twardszą czy miększą.
Poradnik-dietetyczny http://poradnik-dietetyczny.pl/

Nutrition Facts
Serving Size 370
Servings Per Container

Amount Per Serving
Calories 550 Calories from Fat 234
% Daily Value*
Total Fat 26g 40%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium mg 0%
Total Carbohydrate 42g 14%
Dietary Fiber g 0%
Sugars g
Protein 37g 74%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.