Dlaczego warto jeść pestki z dyni? 6 największych zalet
Pestki z dyni to jedno z najlepszych źródeł witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Szczególnie polecane są osobom, które mają problemy z jelitami czy nadciśnieniem. Pestki z dyni posiadają właściwości antygrzybicze oraz przeciwwirusowe. Regularne spożywane pestek, ekstraktów lub olejów z pestek dyni, poprawni nie tylko nasz ogólny stan zdrowia ale również znacznie poprawi odporność organizmu.
Co zawierają pestki z dyni?
Zapotrzebowanie dzienne w 100g.
- Witamia E -217%
- Fosfor – 167%
- Miedź – 157%
- Magnez – 144%
- Żelazo – 107%
- Cynk – 75%
- Mangan – 50%
- Potas – 41%
- Kwas foliowy – 30%
- Ryboflawina – 23%
- Tiamina – 19%
6 powodów dlaczego warto regularnie spożywać pestki z dyni
- Koniec ze zmęczeniem, więcej energii – Żelazo zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega zmęczeniu. Ponadto w mięśniach żelazo wykorzystywane jest do pracy mięśni. Niedobór żelaza powoduje obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, spadek koncentracji, obniżenie nastroju a przede wszystkim spadek odporność.
- Zdrowe nerki – dzięki obecności fito związków, pestki z dyni mogą przyczynić się do zapobiegania chorobom nerek.
- Zwiększenie płodności – Ponad 70% mężczyzn ma niedobory cynku, co z kolei ma negatywny wpływ na płodność. Cynk ma związek z produkcją testosteronu. Dzięki funkcji przeciwutleniacza pełni ważną rolę w tworzeniu spermy i przedłużaniu żywotności plemników. Cynk znajdujący się w pestkach z dyni, jest jednym z najlepiej przyswajalnych.
- Powiedz pasożytom stop! – Spożywanie świeżych, niesuszonych pestek z dyni, szczególnie na czczo, przyczynia się do usuwania pasożytów z organizmu. Dzieje się tak przez dużą zawartość kukrbitacynów, znajdujących się w świeżych pestkach.
- Działa przeciwnowotworowo – wiele badań potwierdza, że regularne spożywanie pestek bądź oleju z pestek dyni, zapobiega rakowi prostaty oraz piersi.
- Magnez – 70g pestek z dyni (ok. Pół szklanki) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Dzięki temu ustąpią skurcze mięśni a także zmniejszą się bóle głowy. Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi (np. ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje on także napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia.