Dorsz z piekarnika ze szpinakiem

Pomysł na obiad, odwieczny problem, co zrobić tym razem. Polecamy rybę ze szpinakiem. Zestaw ten dostarczy do organizmu nie tylko białka i kwasów omega ale również duże ilości potasu zawartego w szpinaku. Nie ma znaczenia czy Twoja ryba jest świeża czy mrożona. Obie będą smakować doskonale :)

Przepis przewiduje dwie porcje. Wartości odżywcze przedstawione są dla jednej porcji.

Dorsz z piekarnika ze szpinakiem
Write a review
Drukuj
Czas gotowania
20 min
Czas łącznie
40 min
Czas gotowania
20 min
Czas łącznie
40 min
Składniki
  1. 260g - Szpinak mrożony
  2. 400g - dorsz mrożony
  3. 150g - cebula
  4. czosnek ząbek
  5. olej kokosowy
  6. 30g - mozzarella w plastrach
  7. pieprz
  8. sól
  9. sok z pół cytryny
Przepis
  1. Rybę zamrożoną, skrapiamy z obu stron sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekany drobno czosnek i chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając czekamy aż się rozmrozi.
  5. Na drugiej patelni/ garnku kładziemy rybę, podlewamy odrobiną wody i czekamy, aż będzie gotowa. Zazwyczaj trwa to nie więcej jak 10 minut.
  6. Kiedy szpinak się rozmrozi solimy i pieprzymy z umiarem. Szpinak bardzo ciężko jest doprawić, dlatego najlepiej dosalać i dopieprzać kilkukrotnie, za każdym razem próbując, aż uzyskamy ulubiony smak.
  7. Kiedy ryba i szpinak są gotowe, przygotowujemy naczynie, w którym ryba trafi do piekarnika, najlepiej, żeby było otwarte.
  8. Na dno naczynia kładziemy połowę gotowego szpinaku, na to całą rybę, którą przykrywamy pozostałą częścią szpinaku. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli.
  9. Całość zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy ser się ładnie zarumieni.
Poradnik-dietetyczny http://poradnik-dietetyczny.pl/

Nutrition Facts
Serving Size 420
Servings Per Container

Amount Per Serving
Calories 296 Calories from Fat 99
% Daily Value*
Total Fat 11g 17%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium mg 0%
Total Carbohydrate 8g 3%
Dietary Fiber g 0%
Sugars g
Protein 40g 80%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.