Granat w dłoń!

Granat to owoc, który w naszym kraju nie jest zbyt popularny. Najnowsze badania prosto ze słonecznej Kalifornii pokazały jednak, że warto mu się przyjrzeć i odmienić ten stan rzeczy. Ten niepozorny owoc to nie tylko zastrzyk wartościowych witamin, ale i prawdziwa broń przeciw nowotworowi. Jakie właściwości ma granat i dlaczego warto go uwzględnić w codziennej diecie?

Znany już od starożytności

Starożytni znali i doceniali wartość granatu. W Chinach uznawano go za życiodajny nektar, w Starożytnej Grecji był owocem poświęconym Afrodycie, symbolem płodności – ze względu na ogromną ilość ziaren. Gojono nim rany, zapobiegano biegunce i próchnicy, leczono zapalone gardło, zwiększano libido i doznania erotyczne. Do dzisiejszych czasów przeprowadzono na nim ponad 200 badań, które pokazywały go w całej okazałości – nie ma słabych stron.

Na co dobry jest granat?

Lista właściwości, którą może szczycić się granat jest długa. Udowodniono, że poprawia przepływ krwi, spowalnia procesy starzenia, wspiera trawienie, a nawet przeciwdziała problemom z erekcją. Jest również afrodyzjakiem, który zwiększa doznania seksualne! Warto go jeść nawet kilka razy w tygodniu. W sieci istnieje wiele przepisów, których jest składnikiem. Co ciekawe wykorzystuje się go nie tylko do deserów, ale równie często do innych dań, np. sałatek.

Rak? Granatem!

Badania udowodniły, że osobom, które przez pół roku codziennie podawano wyciąg z granatu, aż o 62% spadł poziom białka PSA, odpowiedzialnego za powstanie nowotworów. Granat hamuje również powstawanie przerzutów. Za te cudowne właściwości odpowiedzialne są polifenole – przeciwutleniacze, które obniżają ryzyko zapadnięcia na raka prostaty, szyjki macicy, piersi czy skóry. Oprócz granatów, polifenole możesz znaleźć również w winogronach, orzechach, jagodach czy zielonej herbacie.