Krem czekoladowy

Żyjąc „zdrowym trybem życia” często ciężko jest znaleźć Nam żywieniowe alternatywy dla klasycznych posiłków, które choć w niewielkim stopniu będą w stanie smakowo zrekompensować Nam te wszystkie tłuszcze trans i cukry utwardzane. Jakiś czas temu spróbowałam kremu czekoladowo-bananowego z daktyli, banana i kakao. Na początku podeszłam do tego troszkę sceptycznie, jednak całkowicie niesłusznie. Odkąd spróbowałam tego przepisu, na stałe zagościł w moim jadłospisie, w kategorii słodkie śniadania. Polecam wszystkim łasuchom, którym ciężko wytrzymać jest bez czekolady :)

Krem czekoladowy
Serves 1
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
5 min
Czas łącznie
7 min
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
5 min
Czas łącznie
7 min
Składniki
  1. 8 daktyli
  2. 1/2 banana
  3. 1 łyżka gorzkiego kakao - o obniżonej zawartości tłuszczu
  4. 2 łyżki mleka
Przepis
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut (ok.5 minut wystarczy), aż trochę zmiękną.
  2. Jak już będą gotowe, wodę odlewamy.
  3. Do miseczki dodajemy połowę banana, łyżkę kakao oraz 2 łyżki mleka, najlepiej o jak najniższej zawartości tłuszczu - ja użyłam 1,5%
  4. Wszystko blendujemy.
  5. Gotową masę możemy nakładać na wafle ryżowe lub chleb żytni razowy, najlepiej bez drożdży.
Notatki
  1. 1 łyżka kakao - 10 g
  2. 1 łyżka mleka - 15 ml
Poradnik-dietetyczny http://poradnik-dietetyczny.pl/

Nutrition Facts
Serving Size 160
Servings Per Container 160

Amount Per Serving
Calories 214 Calories from Fat 9
% Daily Value*
Total Fat 1,7g 2%
Saturated Fat 0,9g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium 1mg 0%
Total Carbohydrate 45g 15%
Dietary Fiber 4,4g 16%
Sugars 32g
Protein 4,5g 8%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.