Kurkuma i jej przeciwnowotworowe właściwości

Kurkuma często stosowana jest do potraw w celu ich zabarwienia – nadaje daniom ładnego, żółtego koloru. Świetnie sprawdza się w pikantnych potrawach, którym dodaje wyrazistości. Poza walorami smakowymi, kurkuma jest skarbnicą cennych dla naszego organizmu substancji. Mało kto wie, że wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Jak to możliwe?

Strach przed złośliwymi nowotworami sprawia, że decydujemy się na włączenie do diety suplementów i witamin, które mają nas chronić przed chorobami. Nim jednak sięgniemy do apteczki po tabletki, warto wcześniej zacząć stosować naturalne związki przeciwnowotworowe, które dostępne są niemal w każdym sklepie spożywczym – jednym z nich jest wyrazista przyprawa kurkuma. Lekko ostra w smaku doskonale pasuje do dań orientalnych, ale i sprawdza się w domowych sałatkach.

Ostryż długi – jedz go na zdrowie

Kurkuma pochodzi z Azji – pozyskiwana jest z ostryżu długiego. Na tyle efektownie się prezentuje, że często stosowana jest jako roślina doniczkowa. Dużo częściej niż w salonie spotykana jest w kuchni, gdzie nosi nazwę kurkuma. Przyprawa ta zaliczana jest do grona przeciwutleniaczy, które pozwalają zachować młody wygląd skóry, a także zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Warto stosować ją w stanach obniżonej odporności oraz podczas przeziębienia, bowiem wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego, wątroby i wspomaga pracę mózgu – chroni przed chorobą Alzheimera. Żółta przyprawa pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także doskonale wspomaga w walce z nadwagą. Wspomaga metabolizm, dzięki temu zapobiega odkładaniu się niechcianej tkanki tłuszczowej – nie zapominajmy o niej podczas odchudzania!

Przyprawa przeciwnowotworowa

Kurkuma świetnie blokuje cykle komórkowe, które prowadzą do namnażania różnego rodzaju komórek nowotworowych. Co więcej, regularne stosowanie jej zwiększa skuteczność leków stosowanych podczas chemioterapii. Przyprawa jest niezbędna w profilaktyce takich nowotworów jak rak płuc, skóry oraz głowy i szyi, a także w przypadku nowotworu przełyku, żołądka, prostaty, piersi czy szyjki macicy. Jak działa kurkumina? Stosowana w ilościach spożywczych „wyszukuje” komórki rakowe, jakie znajdują się w naszym organizmie i „neutralizuje” je, dzięki czemu zapobiega często przerzutom. Dlatego też kurkumą warto doprawiać dania profilaktycznie, ale i podczas walki z nowotworem.

Kurkumę możemy stosować jako dodatek do mięs, ryżu, makaronu oraz sałatek. Dobrze jest zmieszać ją z pieprzem, ponieważ w takim zestawieniu zwiększa swoją przyswajalność. Jeśli nie odpowiada nam smak kurkumy, a mimo to nie chcemy rezygnować z jej cennych właściwości, warto sięgnąć po suplementy z apteki. Dostaniemy tutaj kurkumę w postaci tabletek.