Kwas foliowy nie tylko dla ciężarnych

Kwas foliowy polecany jest w szczególności kobietom planującym dziecko lub już będącym w ciąży – spożywanie go zapobiega występowaniu u dzieci wad cewy nerwowej. Witaminę tę powinien jednak przyjmować każdy, bowiem korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a także jest niezbędna do syntezy DNA oraz dla zapewnianie prawidłowej pracy układu nerwowego.

Drogocenną witaminę z grupy B, jaką jest kwas foliowy odkryto dopiero w pierwszej połowie XX wieku. Choć jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i z jej wchłanianiem się nie ma problemów, nietrudno o jej niedobór. Kwas foliowy jest mało odporny na wysokie temperatury, dlatego przygotowując potrawy z produktów bogatych w tę witaminę znacznie obniżamy jej wartość. Stąd też zaleca się dodatkowe spożywanie kwasu foliowego w postaci suplementów. Jest to na tyle ważne, iż witamina ta nie jest magazynowana w organizmie – trzeba ją dostarczać na bieżąco.

Po co nam kwas foliowy?

Witamina ta jest niezbędna podczas syntezy DNA. Bierze udział w wytwarzaniu nowych komórek oraz odgrywa bardzo istotną rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Braki kwasu foliowego skutkują kłopotami z niedokrwistością, a nawet mogą doprowadzić do kłopotów z sercem oraz do transformacji nowotworowych. Z niedoborami witaminy wiążą się także stany depresyjne – kwas foliowy bierze udział w produkcji serotoniny oraz noradrenaliny, które odpowiadają za nasze nastawienie psychiczne.

Kwas foliowy niezbędny w ciąży

Kobiety planujące zostać mami powinny przyjmować kwas foliowy już na 3 miesiące przed poczęciem dziecka. Jeśli tego nie zrobiły, powinny sięgnąć po witaminę w chwili, kiedy tylko okażę się, że są w ciąży. Codzienne przyjmowanie kwasu foliowego w ilości 0,4 mg jest niezwykle ważne dla rozwijającego się płodu – pomaga uniknąć ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej. Dodatkowo ciężarna jest dobrze chroniona przed anemią.

Co zawiera dieta foliantowa?

W produktach spożywczych kwas foliowy występuje w postaci foliantów. Znajdziemy je w szczególności w zielonych warzywach oraz owocach – warto więc dietę wzbogacić o szpinak, brukselkę, sałatę, jabłka, szparagi oraz brokuły. Łatwo przyswajalny kwas foliowy jest także w pełnych ziarnach zbóż, w tym najwięcej jest go w otrębach pszennych. Co ważne, foliany znajdują się także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dobrze jest więc sięgać po wątrobę, mleko, wołowinę oraz drób. Przyjmując kwas foliowy należy mieć na uwadze, że pod wpływem gotowania, smażenia lub pieczenia produktów, witamina w dużej mierze się ulatnia. Oprócz obróbki, ważne jest także przechowywanie pokarmów – warzywa i owoce powinny znajdować się w chłodnym i zaciemnionym miejscu, ponieważ pod wpływem światła kwas foliowy utlenia się, przez co jest gorzej przyswajalny.

Na niedobór kwasu foliowego cierpi wiele osób, niezależnie od płci oraz wieku. Jego braki przejawiają się nie tylko w złym samopoczuciu, częstych dusznościach lub drażliwości. Często oznaki widoczne są na naszej skórze – pojawiają się wówczas szarobrązowe przebarwienia, a czasem dochodzi do zanokcicy.