Ładna i zdrowa – poznaj morwę białą

Roślina ta pięknie zdobi ogród, dlatego warto posadzić ją na działce. Dodatkowo wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki którym będziemy mogli walczyć nawet z ciężkimi schorzeniami. Liście morwy białej zmniejszają poziom cukru we krwi, pobudzają laktację i działają przeciwgorączkowo. A to nie wszystko – sprawdź koniecznie dlatego warto mieć morwę w domowej apteczce.

Właściwości lecznice morwy białej kryją w sobie liście oraz owoce. Choć w Europie znana jest od średniowiecza, to dopiero w XX wieku odkryto jej zdrowotne działanie. Uprawia się ją w wielu krajach europejskich, w tym także w Polsce. Dziś morwę białą stosuje się przede wszystkim podczas walki z cukrzycą, a także otyłością. Wykorzystujemy zarówno jej liście, owoce, jak i korzeń.

Liście morwy białej i ich działanie

Liście morwy polecane są cukrzykom. Zawarte w nich substancje pomagają regulować poziom cukru we krwi – enzymy ograniczają rozkład cukrów na glukozę. Jest też polecana osobom, które zmagają się z cholesterolem – liście morwy białej hamują wzrost frakcji LDL oraz obniżają poziom trójglicerydów. Produkt wykazuje też właściwości przeciwwirusowe, bowiem chroni między innymi przed bakteriami powodującymi rozwolnienia, salmonellę i bóle brzucha. Napary warto pić podczas odchudzania – ze względu na to, że enzymy hamują proces rozkładu cukrów, odkłada się mniej tkanki tłuszczowej. Co ważne, pijąc morwę białą nie mamy ochoty na słodycze. Warto po nią sięgać także w celu ochrony komórek wątroby przed uszkodzeniem.

Nie zapominaj o owocach

Owoce morwy zawierają pektyny, które regulują pracę jelit. Osoby spożywające je nie narzekają na problemy związane z zaparciami. W ich składzie są też flawonoidy, które pomagają pozbyć się wolnych rodników, co stanowi profilaktykę przed nowotworami. Dodatkowo produkt zapobiega starzeniu się, co stanowi lekarstwo na młodzieńczy wygląd. Warto też dodać, że owoce morwy są bardzo mało kaloryczne. Można je wysuszyć i dodawać do musli lub do jogurtów. W takiej wersji sprawdzają się jako składnik główny naparów, które znajdują zastosowanie podczas choroby – morwa działa jak naturalny antybiotyk, więc pijmy ją w czasie przeziębienia, grypy i w okresach obniżonej odporności.

Korzeń też jest zdrowy

Z korzenia przygotowuje się specjalny napar, który ma działanie przeciwnowotworowe, szczególnie jeśli mowa o czerniaku oraz białaczce. Stosowany jest także podczas infekcji gardła, ponieważ pomaga zwalczać kaszel – działa wykrztuśnie. Pijąc go będąc zdrowym dodamy sobie witalności i zwiększymy odporność całego organizmu.

Poza wymienionymi schorzeniami, morwę białą wykorzystuje się u osób cierpiących na anemię, chorobę wrzodową żołądka, w przypadku obfitych krwawień oraz przy wystąpieniu podrażnień skóry. Pamiętajmy, żeby unikać jej w czasie ciąży i okresu laktacji.