Na jakie schorzenia warto zastosować majeranek?

Majeranek jest w Polsce bardzo popularną przyprawą, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ma świetny smak i niewiele kalorii – w 100 g majeranku znajduje się 271 kcal, a do smaku używamy go jedynie szczyptę ze względu na bardzo charakterystyczny smak i zapach. Ma w sobie nie tylko piękny aromat, ale także wiele ważnych dla nas witamin. W kuchni używamy go najczęściej do tradycyjnego białego barszczu, ale też do ziemniaków, czy pieczeni.

Właściwości lecznicze majeranku

Ziele to ma wiele witamin, w tym witaminę C, B, A, K oraz potrzebne minerały – wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez. Już teraz wiemy, dlaczego barszcz biały jest polecany na przeziębienie i grypę, a czosnek nie jest jedyną przyczyną jego prozdrowotnego działania. Przede wszystkim działa on przeciw wolnym rodnikom, które są dla nas destrukcyjne. Przyspiesza leczenie podczas wielu chorób, zmniejsza stany zapalne, a nawet działa lekko przeciwbólowo. Dzięki temu, że posiada żelazo jest polecany osobom zmagającym się z anemią. Wzmacnia organizm i dodaje mu sił. Wapń w nim zawarty wspomaga zdrowe kości i przeciwdziała ich łamaniu się. Zapobiega również powstawaniu skrzepów i odpowiada za odpowiednią krzepliwość krwi. Wszystko dzięki witaminie K, która reguluje tworzenie się protrombiny – białka osocza krwi. Dzięki niemu właśnie krew nie wypływa tak obficie, kiedy np. się zranimy. Wspaniale współdziała ona z witaminą C, która również jest w nim zawarta, a która uszczelnia ściany naczyń i je uelastycznia. Ma ona również działanie przyspieszające gojenie się ran.

Na jakie schorzenia warto zastosować majeranek?

Od wieków jest on stosowany w medycynie ludowej. Świetnie np. sprawdza się przy długotrwałym katarze. Pomaga udrożnić nos i pozwala zminimalizować wyciek z nosa. Można zastosować maść z majeranku, którą nanosimy pod nozdrza i środek nosa. Zrobimy ją z maści z witaminą A oraz suszonego majeranku. Jego aromat szybko udrożni zatoki. Dobrym sposobem są również inhalacje z majeranku na problemy z układem oddechowym. Wystarczy suszony majeranek zagotować w wodzie i wdychać przez kilka minut. Niewiele osób wie także, że majeranek sprawdzi się na problemy z gardłem. W formie płukanki znacznie zmniejszy bolesność podczas stanu zapalnego i zmniejszy kaszel. Ponieważ znacznie przyspiesza metabolizm pomaga także na zaparcia i zmniejsza ból żołądka. Poprawia trawienie, dlatego powinniśmy dodawać go do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola, czy kapusta oraz tłuste mięsa np. karczek.

Aromat suszonego majeranku okazuje się idealny do aromaterapii, np. gorącej kąpieli. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie go w formie naparu do ciepłej wody. Zadziała równie dobrze na nasz zmysł powonienia, co na skórę, bowiem majeranek ma działanie silnie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Polecany jest dlatego wszystkim tym, którzy zmagają się z atopią skóry, czy trądzikiem. Nie tylko wygładza znacznie skórę, ale również pomaga pozbyć się zaczerwienień. Jego wielokierunkowe działanie zachwyca nas do tej pory i często znacznie przebija wiele współczesnych leków, czy kosmetyków. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie tylko chcą być zdrowymi, ale także zaoszczędzić na drogich preparatach, czy lekach przeciwzapalnych.