Naturalny spalacz tłuszczu – czerwona herbata

Herbatę pijemy do posiłków, podczas spotkania z przyjaciółmi, czy w czasie oglądania filmu lub czytania książki. Najczęściej wybieramy czarną, czasem owocową lub zieloną. Wciąż zbyt rzadko sięgamy po herbatę czerwoną, która oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala walczyć z otyłością, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia pamięć.

Tradycja picia czerwonej herbaty pochodzi z Chin i Tajwanu. Wyróżniamy jej trzy rodzaje: pu-erh, puszong i oolong. Jest poddawana tylko częściowej fermentacji – do momentu zabarwienia brzegów liści. W odróżnieniu od herbaty czarnej i zielonej, liście czerwonej nie są skręcane. Parzenie jej nie różni się od zaparzenia innych herbat – liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzymy od 3 do 7 minut. Co ciekawe, czerwoną herbatę często pito w czasach PRL-u, ponieważ była tania i łatwo dostępna – wówczas nazywano ją ulung.

Idealna na odchudzanie

Picie czerwonej herbaty skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. Znajdujące się w niej polifenole ułatwiają trawienie i tym samym przyspieszają spalanie tłuszczu. Napój świetnie reguluje wydzielanie żółci – przyczynia się to do prostszej budowy tłuszczów i ich szybszego pozbycia się z organizmu. W efekcie zjedzone tłuszcze zostają niemal natychmiast przetworzone na energię – a w razie potrzeby organizm sięga po zapasy nagromadzone w tkance tłuszczowej. Najlepsze efekty można osiągnąć pijąc napój pół godziny po każdym posiłku. Unikajmy picia jej na czczo – spożywana w ten sposób usuwa z organizmu magnez. Czerwoną herbatę piją chętnie sportowcy oraz kulturyści, którzy szczególnie dbają o swoją sylwetkę. Samo picie tego specyfiku jednak nie wystarczy, aby cieszyć się piękną figurą. Czerwona herbata stanowi uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety oraz aktywnego trybu życia.

Inne korzyści czerwonej herbaty

Przyspieszone odchudzanie to tylko jedna z korzyści, jakie płyną z picia czerwonej herbaty. Codzienne picie jej doskonale poprawia pamięć, dlatego warto sięgać po nią podczas nauki lub pracując w biurze. Na koncentrację i pobudzenie organizmu ma wpływ duża ilość kofeiny, dzięki czemu napój może konkurować z kawą. Dodatkowo normalizuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Czerwona herbata zawiera w swoim składzie także fluor, który korzystnie działa na stan naszych zębów. Ma też właściwości moczopędne, dlatego świetnie wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto także dodać, że związki zawarte w czerwonej herbacie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka – niszczą komórki rakowe, chronią DNA i walczą z wolnymi rodnikami.

Choć herbata czerwona wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, nie należy przesadzać z jej piciem, a w niektórych przypadkach całkowicie z niej zrezygnować. Produkt zawiera kofeinę, więc wypłukuje z organizmu magnez i inne cenne substancje – kobiety w ciąży, osoby cierpiące na anemię oraz matki karmiące powinny zrezygnować z picia jej.