Omlet z warzywami

Pewnie nie jednemu z Was omlet kojarzy się z czasami dzieciństwa… ubijanie białka, delikatne mieszanie z żółtkiem, żeby był idealnie puszysty. Omlet z warzywami to dużo szybsza wersja klasycznego omletu i dużo bardziej pożywna, bo z płatkami owsianymi a także z garścią ulubionych warzyw. W ten sposób mamy bardzo pożywne, pełne witamin i minerałów śniadanie, które nie pozwoli, by szybko dopadł Nas głód. Smacznego! :)

Omlet z warzywami
Serves 1
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 3 jajka
  2. 30g płatków owsianych
  3. łyżeczka oleju kokosowego, bądź innego tłuszczu
  4. mały pomidor
  5. kilka ogórków konserwowych
  6. pół papryki (łącznie) czerwonej i żółtej
  7. kilka plasterków cebuli
  8. sól
  9. pieprz
Przepis
  1. Jajka blendujemy z płatkami owsianymi.
  2. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  3. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni
  4. Kiedy tłuszcz jest rozgrzany, wylewamy jajka na patelnię, którą przykrywamy.
  5. W tym czasie kroimy warzywa w drobną kostkę.
  6. Po kilku minutach, kiedy jajka praktycznie są już ścięte z góry, przewracamy omlet.
  7. Po ok.2 minutach ściągamy z ognia.
  8. Omlet przekładamy na talerz.
  9. Na jedną połowę nakładamy warzywa i składamy omlet na pół.
Poradnik-dietetyczny http://poradnik-dietetyczny.pl/

Nutrition Facts
Serving Size 445g
Servings Per Container

Amount Per Serving
Calories 410 Calories from Fat 180
% Daily Value*
Total Fat 20g 31%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium mg 0%
Total Carbohydrate 28g 9%
Dietary Fiber g 0%
Sugars g
Protein 26g 52%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.