Omlet z warzywami
Pewnie nie jednemu z Was omlet kojarzy się z czasami dzieciństwa… ubijanie białka, delikatne mieszanie z żółtkiem, żeby był idealnie puszysty. Omlet z warzywami to dużo szybsza wersja klasycznego omletu i dużo bardziej pożywna, bo z płatkami owsianymi a także z garścią ulubionych warzyw. W ten sposób mamy bardzo pożywne, pełne witamin i minerałów śniadanie, które nie pozwoli, by szybko dopadł Nas głód. Smacznego! :)
Omlet z warzywami
2016-03-13 21:08:28
Serves 1
Składniki
- 3 jajka
- 30g płatków owsianych
- łyżeczka oleju kokosowego, bądź innego tłuszczu
- mały pomidor
- kilka ogórków konserwowych
- pół papryki (łącznie) czerwonej i żółtej
- kilka plasterków cebuli
- sól
- pieprz
Przepis
- Jajka blendujemy z płatkami owsianymi.
- Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
- Tłuszcz rozgrzewamy na patelni
- Kiedy tłuszcz jest rozgrzany, wylewamy jajka na patelnię, którą przykrywamy.
- W tym czasie kroimy warzywa w drobną kostkę.
- Po kilku minutach, kiedy jajka praktycznie są już ścięte z góry, przewracamy omlet.
- Po ok.2 minutach ściągamy z ognia.
- Omlet przekładamy na talerz.
- Na jedną połowę nakładamy warzywa i składamy omlet na pół.
Poradnik-dietetyczny http://poradnik-dietetyczny.pl/
Nutrition Facts
Serving Size 445g
Servings Per Container
Amount Per Serving
Calories 410
Calories from Fat 180
% Daily Value*
Total Fat 20g
31%
Saturated Fat g
0%
Trans Fat g
Cholesterol mg
0%
Sodium mg
0%
Total Carbohydrate 28g
9%
Dietary Fiber g
0%
Sugars g
Protein 26g
52%
*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.