Przekąska dla mózgu – orzech włoski!

Kwasy Omega-3 są bardzo cenne dla naszego organizmu, w tym dla kondycji mózgu – ich duże ilości zawarte są w rybach, olejach roślinnych, ale i w orzechach włoskich. Choć te ostatnie są bardzo kaloryczną przekąską, warto zjadać garść orzechów dziennie – zawarty w nich „dobry” tłuszcz jest niezwykle ważny podczas walki z cholesterolem, zmęczeniem i kłopotami z koncentracją, a także korzystnie działa na wygląd cery. Poznaj moc orzechów włoskich!

Już jedna garść orzechów włoskich dziennie może z powodzeniem zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie – są one na tyle kaloryczne, że dostarczają dużo energii. Dlaczego więc warto je jeść? Orzechy włoskie mają dużo błonnika, witaminy A oraz białka. Znajdziemy w nich także kwas foliowy, cenne Omega-3, potas oraz wapń. Są skarbnicą antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami – znaczna ich ilość znajduję się w skórce orzechów, dlatego nie warto jej zdejmować przed zjedzeniem orzecha.

Mały orzech, dużo zdrowia

Orzechy włoskie warto jeść ze względu na korzyści wynikające dla naszego zdrowia, w tym w szczególności dla układu krwionośnego. W dużym stopniu przyczyniają się do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – zawierają w składzie kwas alfa-linolenowy, który zmniejsza ryzyko chorób związanych z układem krążenia, np. miażdżycy. Jeśli jesteśmy diecie i szukamy zdrowych przekąsek, warto wówczas zdecydować się na orzechy włoskie. Są bardzo kaloryczne, to fakt, jednak jedzone z umiarem np. garść dziennie, pozwalają pozbyć się uczucia głodu oraz dostarczają mnóstwo błonnika, który jest niezbędny w procesie odchudzania, bowiem wspomaga przemianę materii. O orzechach nie mogą zapominać osoby borykające się z anemią – mają one dużo żelaza i pomagają w walce z niedokrwistością. Co ważne, orzechy włoskie wpływają także na nasz układ odpornościowy, dzięki czemu rzadziej chorujemy.

Orzechy i ich wpływ na nasz wygląd

W składzie wielu kosmetyków, jakie możemy kupić w drogerii lub przygotować samodzielnie w domu znajdują się orzechy włoskie. Wykazują działanie antybakteryjne oraz ścigające, dzięki czemu są pomocne podczas walki z takimi dolegliwościami jak np. trądzik młodzieńczy. Barwnik, jaki zawarty jest w orzechach stosowany jest w kremach brązujących – to świetny, naturalny sposób na poprawę kolorytu skóry. Dodatkowo orzechy doskonale nawilżają skórę, zapobiegają wypadaniu włosów oraz pomagają leczyć wszelkie zakażenia grzybicze.

Pokarm dla mózgu

Chcąc zachować na długo sprawność umysłową, warto w codziennej diecie pamiętać o orzechach włoskich – dotyczy to zarówno dzieci, dorosłych, jak i seniorów. Orzechy znacznie poprawiają pamięć oraz pomagają się skoncentrować, dlatego też są szczególnie polecane uczniom oraz osobom pracującym umysłowo. Zawartość witamin i minerałów w orzechach przyczynia się także do naszego dobrego samopoczucia oraz uniknięcia stanów depresyjnych – dobrze więc sięgać po nie późną jesienią oraz zimą.

Jeśli nie odpowiada Ci smak orzechów włoskich, nie rezygnuj z nich! Dobrą opcją jest dodanie ich do sałatki, posypania deseru lub przyrządzenia domowych batoników musli.