Słodki i zdrowy – poznaj miód manuka

Antybakteryjne działanie miodu manuka sprawia, że jest bardzo chętnie kupowany przez ludzi na całym świecie. Coraz częściej rezygnujemy ze „zwykłego” miodu, na korzyść miodu manuka, ponieważ wykazuje on właściwości lecznicze. Produkt ten dodatkowo wzmacnia odporność, dlatego warto spożywać go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Miód manuka pochodzi z krzewu manuka – rośnie głównie w Nowej Zelandii oraz w Australii. To właśnie z jego drobnych, białych kwiatów zbierany jest przez pszczoły nektar. Stąd eksportowany jest na cały świat, gdzie kupowany jest coraz chętniej i częściej, mimo iż jest dużo droższy od tradycyjnego. Ten drogocenny specyfik działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz zachowuje się jak probiotyk – dzięki niemu w przewodzie pokarmowym wzrasta ilość „dobrych” bakterii.

Właściwości lecznicze miodu

Poza walorami smakowymi miód manuka wykazuje działanie lecznicze. Jego największą zaletą są właściwości antybakteryjne. Poza tym doskonale wspomaga układ krążenia oraz pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Warto stosować go w okresach obniżonej odporności, czyli jesienią, zimą i wczesną wiosną, ponieważ pomaga walczyć z wirusami i infekcjami – zwiększa odporność organizmu. Dobrze jest korzystać z niego wtedy, gdy borykamy się z problemami związanymi z trawieniem. Miód jest nieoceniony w walce z refluksem, wrzodami żołądka oraz podczas zmagania się z zespołem drażliwego jelita. Można nim wspomagać walkę z infekcjami gardła oraz leczyć katar. Produkt znajduje też zastosowanie w kosmetyce, bowiem jest składnikiem wielu maseczek oraz mikstur stosowanych podczas zabiegów – pomaga zwalczać problemy skórne, w tym trądzik i liszaje.

Zanim kupisz miód manuka

Miód manuka jest bardzo drogi. Szukając produktu na stronach internetowych z pewnością znajdziemy produkty w konkurencyjnych cenach – jednak tak samo jak różnią się ceną, tak samo mogą różnić się jakością. Pamiętajmy, że produkt swoje właściwości lecznice zawdzięcza cennemu składnikowi – metylglyoaxalowi. Podczas zakupu koniecznie zwróćmy uwagę, jakie stężenie zawiera miód – im wyższy wskaźnik MGO, tym miód ma lepsze właściwości antybakteryjne. Produkty o mniejszej zawartości składnika mogą być zwyczajnie rozcieńczone. Dodatkowo może być oznaczony certyfikatem UMF.

Mimo iż produkt wykazuje właściwości lecznicze, nie jest lekiem – stąd nie obowiązuje go konkretne dawkowanie. Jednak spożywając 2 -3 łyżeczki produktu dziennie możemy już odczuwać korzyści. Miód można dodawać do deserów, jeść bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do płynów – zwróćmy jednak uwagę, aby jego temperatura nie przekraczała 40 stopni, co pozwoli zachować wszelkie właściwości produktu. Co ważne, miód manuka nie powinien znaleźć się w diecie osób zmagających się z cukrzycą oraz uczulonych na produkty pszczele.