Sok z kapusty na zdrowie? Sprawdź czy warto go pić!

Sok z kapusty to od wieków znane remedium na wiele dolegliwości. Tyczy się to w szczególności tego soku, który tworzy się podczas kiszenia. Przed gotowaniem kapusty niestety wiele osób odsącza ją z cennego płynu i wylewa go. Jest to duży błąd, bowiem to właśnie sok zawiera ogromne ilości cennych składników, które pomagają w lepszym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jego plusem jest również to, że podczas kiszenia zostaje go dużo, więc możemy raczyć się nim bardzo długo. Kapusta jest ogólnodostępna przez cały rok i kiedy nie mamy soku po kiszeniu, możemy jeść ją w formie surówki.

Co zawiera w sobie sok z kapusty?

Kapusta ma w sobie bardzo dużo witamin, zwłaszcza witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, a także witaminę E, witaminę C oraz wiele mikroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, srebra, ołowiu, niklu, tytanu i wanadu. Ma też wiele karotenu, co przekłada się na jej zdrowotne działanie, zwłaszcza dla skóry. Niewiele osób wie, że zawiera także L-glutaminę tak cenioną przez wielu sportowców.

Jak działa sok z kapusty?

Ponieważ zawiera on wiele izocyjanianów, aktywuje on metabolizowanie się estrogenów. Ten proces jest bardzo potrzebny podczas walki z rakiem. Ma także działanie lecznicze na wrzody żołądka i znacznie poprawia i przyspiesza gojenie się ran. To dzięki zawartym w nim antyoksydantom, które oczyszczają nasze ciało z wolnych rodników. Nie bez przyczyny tłuczone liście kapusty poleca się osobom z obolałymi stawami. Warzywo to szczególnie dobrze radzi sobie ze wszelkimi stanami zapalnymi w naszym ciele, a nawet uśmierza ból. Witamina K w niej zawarta poprawia nasze skupienie, co pozwala na lepszą naukę i zapamiętywanie. Pomocna także jest w leczeniu choroby Alzheimera. Duża zawartość siarki oraz witaminy C daje świetną mieszankę usuwającą z organizmu wszelkie toksyny. Dodatkowo wzmacniamy odporność i zwalczamy reumatyzm. Przy tak dużej ilości potasu w tym „napoju” nie zdziwi nas też to, że dzięki niemu możemy unormować ciśnienie krwi, bowiem potas znacznie ułatwia przepływ krwi w organizmie. Dzięki potasowi, ale również innym minerałom sok z kapusty świetnie nadaje się w leczeniu uporczywych bólów głowy.

Niewiele osób wie, że sok z kapusty kiszonej posiada L-glutaminę – aminokwas, który w bardzo dużej ilości występuje w ciele człowieka i jest paliwem energetycznym dla czerwonych krwinek i błon śluzowych. Dzięki niemu chronione są kosmki jelitowe, a także znacznie wzmacnia się układ odpornościowy. Aminokwas ten także utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. O jej wspaniałych właściwościach wiemy dzięki badaniom doktora Garnetta Cheneya (więcej o nich znajdziemy w artykule: Vitamin U Therapy of Peptic Ulcer,” California Medicine, vol. 77, number 4, October, 1952). Badania pokazały, że sok z kapusty kiszonej wypity na pół godziny przed posiłkiem potrafi znacznie przyspieszyć trawienie i wspomóc układ pokarmowy.