Do czego potrzebujemy witaminę A?

Łamliwe paznokcie, zaburzenia widzenia, sucha skóra, zmęczenie – to tylko nieliczne sygnały, jakie wysyła organizm, któremu brakuje do prawidłowego funkcjonowania witaminy A. Włączając ją do codziennego menu należy pamiętać, że tak samo szkodliwy jest jej niedobór, jak i jej nadmiar. Jak więc rozsądnie dawkować witaminę A, aby przynosiła same korzyści?

Witamina A to związek naturalnego pochodzenia, który występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (retinol), jak i roślinnego (beta-karoten) oraz w tłuszczach (karotenoidy A). Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu, dlatego też należy dbać, aby w codziennej diecie znalazły się produkty bogate w tę cenną witaminę.

Niedobór witaminy A

Przy prawidłowo zbilansowanej diecie rzadko występuje niedobór witaminy A. Są jednak czynniki, które mogą zaburzać proces wchłaniania jej – należy do nich zbyt częste sięganie po alkohol, palenie papierosów oraz wykluczenie z menu tłuszczów i białka. Pierwszą oznaką niedoboru witaminy A jest bardzo często sucha skóra, zwłaszcza na łokciach i kolanach. Jej zbyt mała ilość w organizmie przejawia się także zaburzeniami widzenia, czego oznaką może być suchość gałki ocznej oraz opóźniona akomodacja oka. Często dochodzi także do tzw. kurzej ślepoty, która polega na niedowiedzeniu po zmierzchu. Jeśli mamy podejrzenia niedoboru witaminy A, należy zgłosić się do lekarza rodzinnego lub udać do laboratorium w celu wykonania badań z krwi – co ważne, nie są one refundowane z NFZ.

Kiedy jest jej zbyt dużo…

Mimo wielu korzyści, jakie czerpiemy z przyjmowania witaminy A, z jej ilością nie należy przesadzać, bowiem przedawkowana staje się toksyczna. Początkowo mogą pojawiać się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czasem dochodzi także do tego, że nasza skóra zmienia kolor. Niepokojące jest jednak to, że przedawkowanie retiolu czy beta-karotenu może skutkować powiększeniem śledziony lub wątroby.

Źródła występowania i dawkowanie

Dzienne normy spożycia witaminy A uzależnione są od płci oraz wieku – mężczyźni mają większe zapotrzebowanie na retinol niż kobiety. Dzieci, które nie ukończyły trzeciego roku życia powinny otrzymywać nie więcej niż 400 jednostek witaminy A w ciągu jednego dnia, natomiast młodzież w okresie dojrzewania między 600 a 900 jednostek. Warto mieć także na uwadze, że kobieta karmiąca piersią powinna przyjmować dwa razy więcej witaminy A niż ciężarna.

A gdzie najlepiej szukać tej witaminy? W dużych ilościach występuje w warzywach – papryce, brokułach, marchwi, pomidorach, szpinaku oraz sałacie. Znajdziemy ją także w jajach, żółtym serze oraz mleku. Do codziennego menu warto także wprowadzić owoce dzikiej róży oraz czarny bez.

Warto pamiętać, aby witamina A była obecna także w kosmetykach, jakie kupujemy. Dzięki temu znacznie poprawimy kondycję naszej skóry oraz będzie ona doskonale chroniona przed szkodliwymi promieniami UV. Retinoidy są bardzo pomoce w leczeniu trądziku, czyraczności oraz innych patologicznych zmian skóry.