Złoto faraonów, czyli dlaczego warto używać czarnuszki

Doceniana już w starożytności czarnuszka do dziś stanowi panaceum na wiele dolegliwości. Jest też często stosowana jako przyprawa wzbogacająca smak potraw lub używana podczas gotowania do dekorowania potraw. Drobne, czarne ziarenka stosowane są na surowo lub przetwarzane na olej – w każdej formie wykazują korzystne dla zdrowia właściwości.

Przyprawa ta charakteryzuje się trójkątnymi ziarenkami w czarnym kolorze, dlatego często stosowana jest do dekorowania potraw. Spożywanie jej niesie za sobą szereg korzyści dla naszego organizmu. Czarnuszka stosowana była jako panaceum na wszelkie dolegliwości już w starożytności. Mówiono wówczas, że produkt ten jest w stanie wyleczyć wszelką dolegliwość – nie pomoże jedynie na śmierć. Egipcjanie stosowali ją podczas leczenia przeziębień i stanów zapalnych, a Hipokrates zwalczał czarnuszką zaburzenia związane z trawieniem.

Co się kryje w czarnuszce?

Patrząc na substancje, jakie kryje w sobie czarnuszka można być pewnym, że jedzenie jej przynosi organizmowi same korzyści. Znajdziemy tutaj białka, węglowodany, flawonoidy, alkaloidy, olejki eteryczne, cynk i selen, magnez, żelazo oraz potas. Do tego witaminy z grupy B oraz A, E i F. Związki, jakie znajdują się w czarnuszce mają także właściwości przeciwnowotworowe – spożywanie przyprawy pomaga uniknąć wielu form raka. Tymochinom, który kryje się w czarnuszce pozwala regulować poziom cukru we krwi, dlatego przyprawa polecana jest też osobom z cukrzycą.

Czarnuszka dla zdrowia

Zawarte w niej witaminy i minerały zwiększają odporność organizmu. Polecana jest więc osobom, które borykają się z obniżoną odpornością, w tym chorzy na AIDS, nowotwory oraz inne przewlekłe choroby. Czarnuszka zawiera naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza ból oraz działa przeciwzapalnie. Stosuje się ją w przypadku alergii i innych stanów zapalnych skóry. Ze względu na to, że w jej składzie znajdziemy saponinę, warto stosować przyprawę w celach zniszczenia pasożytów, jakie znajdują się w naszym organizmie. Jest też doskonała dla osób, którzy mają problemy z zaparciami, ponieważ działa przeczyszczająco. Czarnuszka poza działaniem zdrowotnym, świetnie wpływa na kondycję i wygląd ciała. Poprawia też jakość włosów i skóry, co jest zasługą niacyny.

Walcz z depresją

Chcąc poprawić swoje samopoczucie, powinniśmy regularnie doprawiać dania czarnuszką. Produkt świetnie działa na ośrodkowy układ nerwowy – nie tylko polepsza koncentrację i pamięć, ale i sprawia, że czujemy się lepiej. Dzięki temu w prosty sposób można uniknąć depresji.

Dla pięknego wyglądu

Czarnuszka stosowana jest często w kosmetyce – najczęściej w formie oleju tłoczonego na zimno. Dodawany jest on do kosmetyków, w tym masek, kremów, a także perfum. Dzięki swoim właściwościom czarnuszka świetnie spłyca zmarszczki i pozwala na długo zachować młodzieńczy wygląd. Jest idealna podczas gojenia się ran. Stosowana jest najczęściej w czasie leczenia grzybicy, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, opryszczki i trądziku.

Nie wiesz jak używać czarnuszki? Ze względu na jej ostry smak możesz stosować ją zamiennie z pieprzem. W formie ziaren świetnie sprawdza się jako posypka do pasztecików i sakiewek z ciasta francuskiego.