Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Jeżeli masz niewiele czasu a zależy Ci na przygotowaniu szybkiej i pysznej zupy, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Czy można pominąć wcześniejsze pieczenie dyni w piekarniku? Odpowiedź brzmi, oczywiście, że tak.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg obranej dyni
- 200 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała biała pietruszka
- 200 ml mleczko kokosowe
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- chili/ pieprz cayenne
Przygotowanie:
- dynię obrać ze skórki i usunąć nasiona, pokroić na duże kawałki
- ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę
- cebulę obrać, przekroić na 4 części
- do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa poza dynią, zalać wodą, posolić
- czosnek obrać, zgnieść i dorzucić do garnka
- kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy dynię, pieprz, słodką paprykę ok. pół łyżeczki, szczypkę pieprzu cayenne
- kiedy po około 10-15 minutach, dynia będzie już miękka, blendujemy całość
- jeżeli jest potrzeba doprawiamy wg. uznania
- dodajemy 200 ml mleczka kokosowego i jeszcze raz mieszamy
- do podania możemy użyć kolendry