Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Jeżeli masz niewiele czasu a zależy Ci na przygotowaniu szybkiej i pysznej zupy, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Czy można pominąć wcześniejsze pieczenie dyni w piekarniku? Odpowiedź brzmi, oczywiście, że tak.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała biała pietruszka
  • 200 ml mleczko kokosowe
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • chili/ pieprz cayenne

Przygotowanie:

  • dynię obrać ze skórki i usunąć nasiona, pokroić na duże kawałki
  • ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę
  • cebulę obrać, przekroić na 4 części
  • do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa poza dynią, zalać wodą, posolić
  • czosnek obrać, zgnieść i dorzucić do garnka
  • kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy dynię, pieprz, słodką paprykę ok. pół łyżeczki, szczypkę pieprzu cayenne
  • kiedy po około 10-15 minutach, dynia będzie już miękka, blendujemy całość
  • jeżeli jest potrzeba doprawiamy wg. uznania
  • dodajemy 200 ml mleczka kokosowego i jeszcze raz mieszamy
  • do podania możemy użyć kolendry