Dorsz z piekarnika ze szpinakiem
Pomysł na obiad, odwieczny problem, co zrobić tym razem. Polecamy rybę ze szpinakiem. Zestaw ten dostarczy do organizmu nie tylko białka i kwasów omega ale również duże ilości potasu zawartego w szpinaku. Nie ma znaczenia czy Twoja ryba jest świeża czy mrożona. Obie będą smakować doskonale :)
Przepis przewiduje dwie porcje. Wartości odżywcze przedstawione są dla jednej porcji.
Dorsz z piekarnika ze szpinakiem
2016-03-03 22:06:20
Czas gotowania
20 min
Czas łącznie
40 min
Składniki
- 260g - Szpinak mrożony
- 400g - dorsz mrożony
- 150g - cebula
- czosnek ząbek
- olej kokosowy
- 30g - mozzarella w plastrach
- pieprz
- sól
- sok z pół cytryny
Przepis
- Rybę zamrożoną, skrapiamy z obu stron sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekany drobno czosnek i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając czekamy aż się rozmrozi.
- Na drugiej patelni/ garnku kładziemy rybę, podlewamy odrobiną wody i czekamy, aż będzie gotowa. Zazwyczaj trwa to nie więcej jak 10 minut.
- Kiedy szpinak się rozmrozi solimy i pieprzymy z umiarem. Szpinak bardzo ciężko jest doprawić, dlatego najlepiej dosalać i dopieprzać kilkukrotnie, za każdym razem próbując, aż uzyskamy ulubiony smak.
- Kiedy ryba i szpinak są gotowe, przygotowujemy naczynie, w którym ryba trafi do piekarnika, najlepiej, żeby było otwarte.
- Na dno naczynia kładziemy połowę gotowego szpinaku, na to całą rybę, którą przykrywamy pozostałą częścią szpinaku. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli.
- Całość zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy ser się ładnie zarumieni.
Poradnik-dietetyczny https://poradnik-dietetyczny.pl/
Nutrition Facts
Serving Size 420
Servings Per Container
Amount Per Serving
Calories 296
Calories from Fat 99
% Daily Value*
Total Fat 11g
17%
Saturated Fat g
0%
Trans Fat g
Cholesterol mg
0%
Sodium mg
0%
Total Carbohydrate 8g
3%
Dietary Fiber g
0%
Sugars g
Protein 40g
80%
*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.