Krem czekoladowy
Żyjąc „zdrowym trybem życia” często ciężko jest znaleźć Nam żywieniowe alternatywy dla klasycznych posiłków, które choć w niewielkim stopniu będą w stanie smakowo zrekompensować Nam te wszystkie tłuszcze trans i cukry utwardzane. Jakiś czas temu spróbowałam kremu czekoladowo-bananowego z daktyli, banana i kakao. Na początku podeszłam do tego troszkę sceptycznie, jednak całkowicie niesłusznie. Odkąd spróbowałam tego przepisu, na stałe zagościł w moim jadłospisie, w kategorii słodkie śniadania. Polecam wszystkim łasuchom, którym ciężko wytrzymać jest bez czekolady :)
Krem czekoladowy
2016-02-29 22:30:51
Serves 1
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
5 min
Czas łącznie
7 min
Składniki
- 8 daktyli
- 1/2 banana
- 1 łyżka gorzkiego kakao - o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki mleka
Przepis
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut (ok.5 minut wystarczy), aż trochę zmiękną.
- Jak już będą gotowe, wodę odlewamy.
- Do miseczki dodajemy połowę banana, łyżkę kakao oraz 2 łyżki mleka, najlepiej o jak najniższej zawartości tłuszczu - ja użyłam 1,5%
- Wszystko blendujemy.
- Gotową masę możemy nakładać na wafle ryżowe lub chleb żytni razowy, najlepiej bez drożdży.
Notatki
- 1 łyżka kakao - 10 g
- 1 łyżka mleka - 15 ml
Poradnik-dietetyczny https://poradnik-dietetyczny.pl/
Nutrition Facts
Serving Size 160
Servings Per Container 160
Amount Per Serving
Calories 214
Calories from Fat 9
% Daily Value*
Total Fat 1,7g
2%
Saturated Fat 0,9g
0%
Trans Fat g
Cholesterol mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrate 45g
15%
Dietary Fiber 4,4g
16%
Sugars 32g
Protein 4,5g
8%
*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.